Acht stappen om tot mitigerende maatregelen te komen

Deze acht stappen zijn bepaald in een studie naar de toepassing van mitigerende maatregelen op een eerste praktijkcasus, namelijk een afvalinzamelingslocatie van de gemeente Amsterdam. De acht stappen zijn:

  1. Inventariseer het aantal elektrische voertuigen, ritprofielen en laadvraag per uur in de komende jaren.
  2. Onderzoek het potentieel van slim laden en een slimme laadstrategie om de vereiste netaansluiting te verminderen of in te zetten in combinatie met mitigerende maatregelen.
  3. Bepaal de (vereiste) netaansluiting, netcongestie-situatie en noodzaak van mitigerende maatregelen. Of er netcongestie is en voor hoe lang, bepaalt de noodzaak voor mitigerende maatregelen.
  4. Voer een quickscan uit en selecteer potentievolle mitigerende maatregelen. Een quickscan bestaat uit een eerste doorrekening van de maatregelen, gekoppelde energiestromen en kosten. Dit resulteert in een eerste inzicht en voorlopige selectie van ongeveer drie (combinaties van) mitigerende maatregelen om verder te onderzoeken.
  5. Voer de vervolgstappen per maatregel uit en bereken de businesscase. Per maatregel zijn de vervolgstappen vastgesteld om voldoende inzicht te krijgen. Daarnaast geeft een businesscaseberekening meer inzicht.
  6. Selecteer mitigerende maatregelen. Dit is het keuzemoment om tot een (combinatie van) mitigerende maatregelen te komen.
  7. Werk de techniek uit en neem maatregelen. Na de selectie is een diepgravende technische uitwerking vereist met leveranciers of technische adviseurs. Vervolgens realiseer je de maatregelen.
  8. Operationaliseer mitigerende maatregelen op de locatie. De maatregelen beïnvloeden de energiestromen om de voertuigen te kunnen laden.
Welke oplossing is passend voor mijn bedrijf?

Voor zes bedrijven hebben we stap 1 tot en met 4 uitgevoerd. De resultaten zijn per bedrijf (casus) uitgewerkt. Weten welke oplossingen geschikt zijn voor jouw bedrijf?

Lees verder

Welke maatregelen eerst?

Deze keuzevolgorde van alle mogelijke maatregelen is als volgt:

Gebaseerd op inzichten uit verschillende studies hebben we de keuzemogelijkheden teruggebracht naar zes kansrijke mitigerende maatregelen:

  1. Laadstrategie en slim laden (no-regret maatregel)
  2. Lokale batterij (opslag)
  3. Collectieve laadpleinen (lokaal samenwerken)
  4. Ongegarandeerde aansluiting (flexibeler laden)
  5. Energiehubs (lokaal samenwerken)
  6. Tijdelijk aggregaat

Deze zes maatregelen komen ook terug in de praktijkcasussen van de zes bedrijven.

Lees verder

Gedetailleerd inzicht?

In het rapport ‘Netcongestie: welke mitigerende maatregelen kunnen logistieke bedrijven nemen?‘ presenteren we de uitkomsten voor de zes casussen. In het achtergrondrapport ‘Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit’ staat een toelichting op de modellering en onderliggende aannames. Hierin lichten we voor één casus in detail toe hoe het model werkt en hoe de dimensionering van mitigerende maatregelen heeft plaatsgevonden. Daarnaast leggen we voor alle casussen uit waaruit de berekende kosten bestaan.