Als ondernemer mag je stroom doorverkopen aan je buren

Heb je laadpalen op je eigen perceel? Dan mag je als ondernemer stroom doorverkopen aan derden. De Energiewet verhindert je niet om dit te doen. Wel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen als de laadpalen voor iedereen ‘publiek’ toegankelijk zijn. Zijn de laadpalen enkel voor een vooraf bepaalde (besloten) gebruikersgroep toegankelijk? Dan is het verstandig enkele afspraken vast te leggen in een gebruikersovereenkomst.

Vanuit de EU verordening (2023/1804) over de uitrol van infrastructuur voor alternatieve brandstoffen moeten de prijzen redelijk, gemakkelijk en duidelijk vergelijkbaar, transparant en niet-discriminerend zijn. Met andere woorden: ze moeten duidelijk en begrijpelijk kenbaar worden gemaakt.

Enkele prijsregels

Je mag geen prijsonderscheid maken tussen eindgebruikers en aanbieders van mobiliteitsdiensten. Op prijsniveau mag je wel differentiëren, maar alleen als dit op evenredige wijze gebeurt en objectief gerechtvaardigd is.

De tarieven mogen niet losgezongen zijn van de kosten die worden gemaakt voor de inkoop van de elektriciteit; ze moeten een redelijk verband houden met de kostprijs voor de (door)levering van elektriciteit.

Verder is transparantie over de prijzen en voorwaarden belangrijk. Je doet er dan ook goed aan om je tarieven en voorwaarden duidelijk en in begrijpelijke taal kenbaar te maken. Publicatie op de website lijkt niet voldoende. Ook op de laadpleinen moeten de geldende (tarief)voorwaarden fysiek ter plaatse duidelijk zijn voor de gebruiker.

Technische vereisten

Verder zijn er enkele meer technische vereisten waaraan de laadinfrastructuur moet voldoen. Zo moeten alle geëxploiteerde openbaar toegankelijke laadpunten uiterlijk op 14 oktober 2024 digitaal verbonden zijn.

Daarnaast moeten alle openbaar toegankelijke laadpunten die gebouwd zijn na 13 april 2024 of gerenoveerd zijn, na 14 oktober 2024 slim kunnen laden. Dat laatste is het geval als de laadinfrastructuur tijdens een laadbeurt de intensiteit van de aan de batterij geleverde elektriciteit real time kan worden aangepast op basis van via elektronische communicatie ontvangen informatie.

Meer weten?

Download de factsheet Laden bij de buren: juridische aandachtspunten.