Laadpleinen zijn van grote waarde in te zetten naast losse (publieke) laadpunten als onderdeel van de laadinframix. Naast organisatorische voordelen als de vindbaarheid en laadzekerheid, bieden laadpleinen mogelijkheden voor efficiënter gebruik van energie, bijvoorbeeld door koppeling met andere energiesystemen. Zo kan er bij een laadplein een combinatie gezocht worden met opwek van energie uit zonnepanelen, opslag in accu’s, of het maken van koppelingen met het energiesysteem van bijvoorbeeld een gebouw. We leggen dit uit aan de hand van vier artikelen. In dit artikel gaan we in op het gebruik van snelladers.
Bij snelladers is de piek in stroomverbruik nog veel duidelijker omdat er gedurende korte tijd een groot vermogen moet worden geleverd. De netaansluiting is afgestemd op deze pieken en zorgt daardoor voor hoge kosten. In sommige gebieden is het zelfs niet mogelijk om zo’n grote aansluiting te maken.
Door gebruik te maken van een accu kan er op een laag vermogen worden geladen vanaf het net naar de accu. Deze wordt als het ware vol gedruppeld waardoor dit ook wel druppelladen wordt genoemd. Zodra er een voertuig gebruik wil maken van de snellader kan de accu gedurende een korte periode een hoog vermogen leveren.
Zowel bij laadpleinen met reguliere laders als bij snelladers kan een accu dus gebruikt worden om pieken te dempen. Dit zorgt dat er een kleinere netaansluiting kan worden gebruikt waardoor de belasting van het elektriciteitsnet beperkt wordt en de kosten afnemen.
Een bijkomend voordeel van accu’s is dat er ook flexibele opslagcapaciteit aan het elektriciteitsnet beschikbaar gesteld wordt. De accu wordt volgeladen op het moment dat er een overschot aan energie is. Anderzijds springt de accu bij als er juist een tekort aan elektriciteit dreigt. Voor deze handel in flexibel vermogen kan een vergoeding ontvangen worden die zorgt voor een extra verdienmodel.
Slim laadplein Duivendrecht
Op een industrieterrein in Duivendrecht is een laadplein gerealiseerd dat uit twee delen bestaat en voornamelijk voor logistieke voertuigen bedoeld is. Er is een AC-laadplein met reguliere laders op privaat terrein van logistiek dienstverlener Deudekom. Deze laders zijn “achter de meter” aangesloten.
Daarnaast is er een DC-snellader in de openbare ruimte. Deze snellader levert 2×50 kW vermogen en is bedoeld voor voertuigen die na een korte stop weer aan een nieuwe rit moeten beginnen. Bij het aanvragen van de netaansluiting bleek dat er niet op korte termijn voldoende netcapaciteit beschikbaar was om het benodigde vermogen te leveren.
Er is daarom voor een innovatieve oplossing gekozen: een batterijopslag in een zeecontainer naast de laadplekken. Deze is op een kleine netaansluiting aangesloten en laadt op laag vermogen, “druppelladen” . Op het moment dat de snelladers in gebruik zijn kan de batterijopslag het benodigde vermogen leveren zodat beide laders 50 kW kunnen leveren.
Op momenten dat de batterijopslag voldoende opgeladen is en er geen voertuigen zijn die gebruikmaken van de snelladers, wordt de batterij ingezet om het energienet te ontlasten. Op deze manier zorgt het snellaadplein voor een vermindering van de netcongestie.