Gemeenten
Aan alle kanten wordt hard gewerkt om de groei van elektrisch vervoer bij te benen met passende oplaadinfrastructuur. Ook voor gemeenten is het goed om op tijd keuzes te maken zodat de laadinfra slim gerealiseerd wordt. Door in te leven in doelgroepen en eigen lokale uitdagingen kan er op tijd voldoende budget, menskracht en middelen vrijgemaakt worden. Om de realisatie van laadinfrastructuur in de openbare ruimte in goede banen te leiden, is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over de vele technische en organisatorische afwegingen.

Op deze plek maken lees je meer over onderwerpen als visie en beleid en uitvoer en beheer. Specifieke vragen kun je stellen via info@nklnederland.nl.
Kennisdocumenten
Visie en beleid
- Speelveld: een infografic met alle partijen die betrokken zijn bij de aanleg van laadinfra.
- Handreiking visie en beleid: helpt gemeenten om visie en beleid rond laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer op te stellen.
- Startgids bedrijven
- Laadoplossingen VVE’s
- Benchmark publiek laden: jaarlijkse benchmark van NKL naar kosten en opbrengsten van publieke laadinfrastructuur. Uit de cijfers volgen aanbevelingen om de businesscase voor laadinfrastructuur verder te verbeteren.
- Communiceren over publiek laden van elektrisch vervoer: een checklist om gemeenten te ondersteunen in communicatie rond laadpalen.
Uitvoer en beheer
- Infographic laadpaalnodig.nl: uitleg over de werking van het onafhankelijke aanvraagportaal voor laadpalen. Met laadpaalnodig.nl kunnen gemeenten aanvragen voor laadpalen in de openbare ruimte eenvoudiger beheren.
Laadpalen
Voordat een laadpaal daadwerkelijk in de grond staat, gaan daar tal van technische en organisatorische keuzes aan vooraf. Met de Basisset AC-laadinfrastructuur weet je precies waar je aan moet denken. De basisset bestaat uit de volgende documenten:
- Handleiding Contracteren: bevat de belangrijkste afwegingen die je moet maken om laadpalen in te kopen, inclusief verwijzingen naar referentieprojecten van andere opdrachtgevende partijen.
- Programma van eisen: bestaande uit een set minimale eisen en een set beleidsspecifieke eisen. De minimale eisen moeten in principe in elk contract worden opgenomen, de beleidsspecifieke eisen zijn aanvullend. Bij elke eis staat aangegeven of deze van toepassing is voor publieke, semipublieke of private laadpalen, of voor alle drie.
- Voorbeeldovereenkomst: deze voorbeeldtekst kun je als sjabloon gebruiken voor je eigen overeenkomst.
Een goede DC-laadinfrastructuur maakt het voor alle soorten voertuigen mogelijk om snel te laden. Daarmee is het onmisbaar voor de transitie naar zero-emissievervoer. Deze nieuwe basisset is een eerste aanzet tot standaardisatie van DC-laden:
- Basisset DC-laadinfrastructuur: helpt bij infra voor laden op hoog vermogen.
De samenwerkingsovereenkomst vergunningenmodel is een standaardovereenkomst die kan worden toegepast door gemeenten en charge point operators in het vergunningenmodel ten behoeve van het plaatsen en exploiteren van laadpalen voor elektrisch vervoer in de publieke ruimte.
- Toelichting bij samenwerkingsovereenkomst Vergunningenmodel
- Model samenwerkingsovereenkomst Vergunningen
Laadpleinen
- Handreiking realisatie laadpleinen: helpt om overzicht te krijgen en behouden bij het realiseren van laadpleinen.
- Basisset afspraken laadpleinen: overzicht van de eisen en opties bij het maken van
afspraken rond een laadplein. - Lessen Proeftuin Slimme Laadpleinen: overzicht van de ervaringen en geleerde lessen bij de verschillende projecten van de Proeftuin Slimme Laadpleinen.
Snelladen, logistiek laden en anders laden
- Handreiking snelladen elektrisch vervoer: introductie op laden op hogere vermogens en de rol van gemeenten daarbinnen. Helpt om keuzes af te wegen.
- Handreiking anders laden elektrisch vervoer: introductie van alternatieven voor de reguliere laadpaal en laat zien waarom en wanneer het nuttig is om hiermee aan de slag te gaan.
- Factsheets Anders Laden: overzicht van de technische inzichten over nieuwe laadoplossingen voor elektrisch vervoer.
- Handreiking laden van elektrische voertuigen in de logistieke sector: helpt gemeenten zich voor te bereiden op de komst van elektrische voertuigen in de logistieke sector.
- Roadmap logistieke laadinfrastructuur: document dat de stappen verkent die we de komende jaren moeten zetten om de elektrificatie van de logistieke sector te realiseren.
Kennisartikelen
- Formats om eenvoudig visie en beleid op te stellen
- Documenten aanbestedingen plaatsing infrastructuur
- Stappenplan realiseren laadpalen in de openbare ruimte
- Inrichting locatie laadpaal
- Plaatsen van laadpalen
- Exploiteren en beheren van laadpalen
- Parkeren en handhaven
- Eigendom en aansprakelijkheid laadpaal
- Realisatie van een laadplein
Begrippenlijst
Praktijkvoorbeelden
- Laadpaalnodig.nl aanvraagportaal
Wil je weten hoe het aanvraagportaal laadpaalnodig.nl in de praktijk werkt? Lees de gebruikerservaring van ENGIE. - Zeeland: hoe laadinfra te integreren in Regionale Energiestrategie (RES)?
Regio Zeeland heeft als eerste een RES opgeleverd. Deze is het resultaat van overleg aan drie sectortafels: Gebouwde Omgeving, Elektriciteit en Mobiliteit. Zeeland ziet een duurzame infrastructuur, die rijden en varen zonder CO2-uitstoot mogelijk maakt, als een integraal onderdeel. Daarmee is het een mooi voorbeeld voor andere regio’s. Laat je inspireren door de RES 1.0 van Zeeland. In het hoofdstuk Mobiliteit zijn onder meer een toekomstprognose voor laadinfrastructuur en acties voor verduurzaming van personenmobiliteit en de logistieke sector opgenomen. Het hoofdstuk begint op pagina 87.
Nieuws

Uniek inzicht in laadgedrag op laadpleinen voor EV’s
Binnen de Proeftuin Slimme Laadpleinen zijn inmiddels meer dan 40 slimme laadpleinen in gebruik genomen. Rond deze laadpleinen worden verschillende metingen en onderzoeken gedaan, bijvoorbeeld

Basisset DC-laden helpt bij infra voor laden op hoog vermogen
Na een basisset voor AC-laden heeft NKL nu ook een basisset voor DC-laden opgesteld. DC-laadinfrastructuur is net zo goed een onmisbare schakel in de transitie

‘Eigenbelang moet collectief belang worden’
Slim laden kan een bijdrage leveren aan het voorkomen van congestie op het elektriciteitsnetwerk. Dan is het wel zaak dat alle seinen op groen staan