Grootschalige laadtest Zeist

Jouw elektrische auto maakt het verschil! Hoe? Door mee te werken aan een grootschalig onderzoek, uitgevoerd door hét kenniscentrum op het gebied van laadinfra voor elektrisch vervoer. 

Op steeds meer plekken in Nederland worden laadpleinen gebouwd, zodat veel elektrische auto’s tegelijk kunnen laden. Dit is noodzakelijk om het groeiende aantal elektrische auto’s probleemloos van stroom te kunnen voorzien. Op deze pleinen worden op een enkele aansluiting meerdere elektrische voertuigen tegelijk opgeladen. De voordelen van één netaansluiting zijn dat het net minder wordt belast, de aansluiting sneller te realiseren is en dat het installeren van laadpleinen rendabeler is. Dit stimuleert de groei van het aantal laadpalen. De netaansluiting maakt gebruik van smart charging, oftewel slim laden, om ervoor te zorgen dat er genoeg stroom binnen een bepaalde tijd geleverd kan worden aan de auto’s. Belangrijk is dan dat de totale stroomvraag niet boven de aansluitwaarde komt.

Hoe werkt dit in de praktijk? Luisteren alle voertuigen wel en hoe snel reageren ze? Is er nog ruimte om de laadsnelheid te optimaliseren? En heeft het laden van grote groepen elektrische voertuigen ook nog gevolgen voor de spanningskwaliteit? 

Om dit te testen wordt 11 maart om 13.00 uur op één van de laadpleinen van de Proeftuin Slimme Laadpleinen een onderzoek gehouden. ElaadNL organiseert een grootschalige test op het laadplein aan de Zinzendorflaan in Zeist. Op de 40 laadpunten worden verschillende gebruiksscenario’s uitgevoerd, terwijl er gemeten wordt hoe snel de systemen reageren en wat de invloed op de spanningskwaliteit is.

Hier hebben we hulp bij nodig! Daarom nodigen wij jou, samen met jouw elektrische auto, uit om deel te nemen aan deze test.
Het testevent zal ongeveer een dagdeel gaan duren. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd, en tijdens de testen kan je in de omgeving van slot Zeist, dat naast het laadplein ligt, een prachtige wandeling maken. Je deelname wordt beloond met een waardebon!

Datum en tijd: vrijdag 11 maart van 13.00 tot ca. 17.00 uur
Locatie: Zinzendorflaan in Zeist (Brouwerij 9 Parking)
Let op: Zorg dat de accu niet vol is, anders kunnen wij niet laden.

Meedoen? Neem contact op met ElaadNL: Celine.van.Aalst@elaad.nl 
Je kunt ook meedoen met een elektrische motor, bestelbusje of een hybride!

Heeft u interesse in een rondleiding door Slot Zeist? Dit regelen wij voor u! Geef dit aan als u deelneemt aan de proef.
De orangerie van Slot Zeist is vrij toegankelijk.

De technische partners van de test zijn eNovates en TotalEnergies; andere betrokken partners zijn MRA-Elektrisch en de gemeente Zeist.