Hoe maak je een succes van elektrische deelauto’s?

Leefbare buurten met meer ruimte voor groen, spelen in schone lucht, en prettig wonen in een gezonde omgeving. Deelauto’s hebben grote potentie om onze ambities voor een duurzame toekomst te halen. Steeds meer gemeenten bieden dan ook deelautos aan en willen vaak dat deze zo veel mogelijk elektrisch zijn. Maar hoe leid je dit in goede banen? Welke invloed hebben elektrische deelauto’s op de laadinfra in jouw gemeente? En met wie werk je samen? In onze nieuwe online handreiking Elektrische deelauto’s vind je actuele informatie, veelvoorkomende situaties en praktische handvatten om van elektrisch deelrijden een succes te maken.

Het aantal deelauto’s groeit! En de helft van alle deelauto’s is al elektrisch. Elektrische deelauto’s hebben veel potentie. Ze dragen bij aan meerdere beleidsdoelstellingen, zoals mobiliteit, duurzaamheid, luchtkwaliteit, gebiedsontwikkeling en sociaal domein. Ook de combinatie van delen en elektrisch heeft vele voordelen. Als je het goed aanpakt, kunnen deze voordelen elkaar versterken.

Afstemming en rol

Omdat Elektrisch rijden en deelmobiliteit zo veel beleidsterreinen raakt, liggen er veel kansen om actief met elektrische deelauto’s aan de slag te gaan. Hoe zorg je er nu voor dat duidelijk is wie binnen je gemeente de regie pakt en dat er een goede afstemming is? Een en ander is natuurlijk ook afhankelijk van de rol die je als gemeente wilt pakken bij de uitrol van elektrische deelauto’s. Kies je voor een proactieve, faciliterende of reactieve aanpak?

Parkeren en laden

Het succes van een elektrische deelauto’s valt of staat met een goede laadinfrastructuur.

Hoe zorgen we er nu voor dat  elektrische deelauto’s altijd en overal kunnen parkeren en laden? Gaat het om een station-based deelsysteem waar de deelauto’s altijd op dezelfde plek parkeren en laden. Of gaat het om een flexibeler zone-floating of free-floating systeem waar deelauto’s op verschillende plekken kunnen staan? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat betekent dit voor je laadinfrastructuur?

Online handreiking

In de nieuwe online handreiking Elektrische deelauto’s zetten we alles voor je op een rij. Je leest hier meer over:

  • De voordelen van elektrische deelauto’s
  • De kansen en uitdagingen
  • De verschillende deelsystemen en hun voor- en nadelen
  • Hoe je parkeren en laden op orde brengt
  • Andere praktische tips en handvatten

Ook schetsen we een aantal herkenbare praktijksituaties en vertellen andere gemeenten hoe zij het hebben aangepakt. Mocht je nog tips of suggesties voor ons hebben, horen we het graag via info@nklnederland.nl.