Je bent gevraagd mee te denken over een logistieke laadlocatie, maar het verschilt per locatie hoeveel je kunt sturen. Vooral de grondsituatie is hierin belangrijk: van wie is de grond waarop de locatie gepland is?
Als gemeente kun je gemeentelijke grond beschikbaar stellen voor laadpleinen. Dit kan bijvoorbeeld via (definitief) uitgeven via verkoop of via gebruik van de grond in concessie/erfpacht/opstalrecht of verhuur uitgeven (zoals bij tankstations gebruikelijk is). Je kunt er als gemeente zelfs voor kiezen om grond aan te kopen en daarna uit te geven voor logistieke laadstations.
Voor de uitgifte van grond is het Didam-arrest leidend in de manier waarop de grond uitgegeven moet worden. 1-op-1 uitgifte is niet zomaar mogelijk: je moet geïnteresseerde partijen de kans geven om mee te dingen naar de locatie door openbare selectieprocedure/uitgifte of aanbesteding van de locatie.
Daarnaast geldt er afhankelijk van de uitgiftevorm en de activiteiten (in dit geval openbaar laden), mogelijk ook een aanbestedingsplicht.
Hoe ga je verder?
Als het om gemeentelijke grond gaat, kun je als gemeente oordelen of je deze grond wilt uitgeven als logistieke laadlocatie. De andere vijf aandachtspunten helpen je om dit te beoordelen. Ook helpen ze je de kaders te formuleren als je de grond gaat uitgeven, en die te verwerken in een bestek of programma van eisen.
Meer weten?
- Adviesrapport Grip op Grond en notitie Impact en advies Didam-arrest op snellaadlocaties voor de mogelijkheden en aandachtspunten voor laadlocaties (beiden opgesteld in opdracht van GO-RAL)
- Algemenere handreiking van NEPROM over de impact van Didam-arrest op de gemeentelijk gronduitgifte.
Tip:
Een vroegtijdig overleg tussen collega’s van duurzame mobiliteit, vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling helpt om de neuzen dezelfde kant op te krijgen voor uitgifte van de beoogde grond.
Als je wordt geconsulteerd over plannen op private grond (en niet van plan bent of wordt verzocht om de grond als gemeente te verwerven) geldt het volgende:
- Laadlocaties zijn mogelijk binnen het bestemmingsplan als de bestemming ‘bedrijventerrein’ is en het parkeren van voertuigen is toegestaan. Dit komt onder meer aan de orde in het advies Laden bij de buren.
- Je hebt geen zeggenschap over de grond, maar je kunt wel ‘zachte’ invloed uitoefenen door in gesprek te blijven. Deel je standpunt over veiligheid, bereikbaarheid, toegankelijkheid en faciliteiten voor chauffeurs.
Hoe ga je verder?
In het geval van private grond, kun je adviseren over de andere vijf aandachtspunten. Ook heb je nog zeggenschap over de inrichting van de openbare ruimte van de laadlocatie.
Plaatsing van laadpunten is vergunningsvrij op basis van Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) binnen de Omgevingswet. Momenteel (juni 2024) loopt de discussie wanneer een laadstation een omgevingsvergunning nodig heeft. In de volgende situatie is in ieder geval een vergunning nodig:
- Als er overkappingen geplaatst worden, zoals bij een tankstation
- Als de locatie ook brandstoffen/waterstof verkoopt (zie Handreiking Clean Energy Hubs voor aandachtspunten en verplichtingen in dit geval)
- Als er specifieke voorzieningen zijn naast het laden (zoals horeca), waarvoor een vergunning nodig is
Zie voor meer toelichting op de sturingsmogelijkheden die je als gemeente hebt de Handreiking Snelladen en de omgevingswet.