Laadpaalnodig.nl gebruiker aan het woord: ENGIE

Technisch dienstverlener ENGIE is concessiehouder voor de Samenwerkende Gemeenten Zuid-Holland en daarmee verantwoordelijk voor de plaatsing van laadpalen in 19 gemeenten. In de concessie wordt gebruik gemaakt van laadpaalnodig.nl.

“We kunnen het niet meer wegdenken uit ons werk”, vertelt Contractmanager E-Mobility Arjan van Velzen. “De hoeveelheid aanvragen is zo toegenomen, dat je zo’n portaal echt nodig hebt.”

Het proces binnen laadpaalnodig.nl verloopt in acht stappen, beginnend met de aanvraag van een e-rijder. Bij elke stap van aanvraag tot plaatsing wordt automatisch de verantwoordelijke partij betrokken: concessiehouder, gemeente of netbeheerder. “Iedereen kan in dat workflowproces heel makkelijk z’n eigen stappen afronden”, zegt Arjan. “Ook wordt de e-rijder automatisch op de hoogte gehouden van elke stap, zodat die goed weet waar hij aan toe is. Dat vind ik een van de belangrijkste voordelen van het systeem, want we zouden zelf niet iedere individuele e-rijder steeds kunnen mailen.”

Toename aanvragen

Het aantal aanvragen is sinds de start van de concessie flink toegenomen: van zo’n tien naar zo’n zestig per week. Arjan verwacht dat dat er nog veel meer worden, gezien de ambities van de Rijksoverheid. “Zonder workflowtool houd je zoveel aanvragen echt niet meer bij. We hebben het nodig om het overzicht te behouden. Ook kleinere gemeenten redden het niet meer met een excel-lijst.”

Ontwikkelingen in het systeem

ENGIE heeft actief meegedacht aan verbeteringen binnen het systeem. Op hun voorstel is er bijvoorbeeld een interactieve kaart opgenomen, waarop snel te zien is of er al een laadpaal aanwezig is binnen een straal van 250 meter van de aanvrager. Dit maakt de goedkeuring van de aanvraag eenvoudiger. “We ontwikkelen laadpaalnodig.nl samen, concessiehouders, concessieverleners en NKL als onafhankelijke partij. Zo maken we een portaal waar iedereen goed mee kan werken en waar iedereen een bijdrage kan leveren om het verder te verbeteren.”
De verbetering waar Arjan nu het meest naar uitziet, is de mogelijkheid om laadpaalnodig.nl te koppelen aan eigen interne systemen. “Dat vermindert dubbel werk.”

Opschaling

De bezwaartermijn van het verkeersbesluit, eventuele aanpassingen door de netbeheerder en andere stappen binnen het proces vóór plaatsing van een laadpaal blijven altijd de nodige tijd vergen. Laadpaalnodig.nl zorgt dat dit zo efficiënt mogelijk verloopt. Arjan: “Ik denk dat een workflowtool precies is wat we nodig hebben om die opschaling in de komende jaren te kunnen bereiken.”