Logistiek laden voor beleidsmakers

Ondernemers gaan steeds meer over op elektrische bestelvoertuigen en vrachtwagens. Ook overheden werken aan de stimulering en soms zelfs verplichting om over te stappen naar uitstootvrije mobiliteit. De aanwezigheid van voldoende en passende laadinfrastructuur op de juiste plekken is een randvoorwaarde.

Voor het halen van de klimaatdoelen én een aantrekkelijk vestigingsklimaat is het van belang dat ondernemers laadpunten kunnen realiseren en dat er een publiek toegankelijk netwerk is voor logistieke voertuigen.

Gemeenten spelen hierin een belangrijke rol, door met effectief beleid en acties logistiek laden in hun gemeente mogelijk te maken. Deze handreiking helpt je de urgentie onderbouwen (Waarom laadbeleid voor logistiek) en de juiste gemeentelijke rol kiezen in logistiek laden in de bebouwde kom (woonwijken, bezoeklocaties), op bedrijventerreinen en onderweg.

Voor wie is deze handreiking interessant?

Deze handreiking is vooral interessant voor beleidsmakers die bezig zijn met het laadbeleid in kleine of middelgrote gemeenten. De handreiking helpt je de opgave in kaart brengen en de gemeentelijke acties bepalen. Die kun je opnemen in je Laadvisie en beleid, en uitvoering aan geven.

Voor veel beleidsmakers is logistiek laden een nieuw onderwerp. Daarom geeft de handreiking achtergrondinformatie over logistiek in Nederland en de elektrificatie van bestelbussen en vrachtwagens. Daarmee is het ook een goed startpunt voor medewerkers van economie, vastgoed, duurzaamheid of vergunningen.

We voorzien de meest actuele links naar prognoses, handreikingen en andere hulpmiddelen.

Heb je vragen die niet worden beantwoord, of aanvullingen uit de praktijk? Mail NKL

Totstandkoming
Deze handreiking is opgesteld door NKL Nederland in samenwerking met de NAL Vliegende Brigade (RVO) in opdracht van NAL werkgroep Logistiek.