Met bulkaanvragen voor laadpalen kan elektrificatie versnellen

Met de toenemende elektrificatie van wagenparken groeit de behoefte aan een efficiënt systeem voor het aanvragen van openbare laadpalen. Een recente pilot onder grote wagenparken toont aan dat een centrale aanpak voor bulkaanvragen van publieke laadpalen de elektrificatie van de zakelijke markt aanzienlijk kan versnellen.

Momenteel kunnen aanvragen voor een publieke laadpaal alleen individueel worden ingediend door de berijder van een elektrische auto. Wagenparkbeheerders kunnen dus geen grote aantallen tegelijk aanvragen, terwijl zij hier wel behoefte aan hebben als onderdeel van de verduurzaming van hun vloot. De pilot laat zien dat een centrale aanpak voor bulkaanvragen uitkomst kan bieden. Dit leidt tot aanzienlijke efficiëntieverbeteringen en een win-winsituatie voor gemeenten, CPO’s (Charge Point Operators) en wagenparkbeheerders.

Honderden aanvragen tegelijk

Het rapport over de pilot benadrukt dat bedrijven met een gestandaardiseerd proces in één keer honderden aanvragen kunnen indienen. Hierbij gaat het niet alleen om reguliere aanvragen voor publieke laadpalen op korte termijn, maar ook om concrete verzoeken voor de nabije toekomst. Dit bespaart tijd, maakt het aanvraagproces transparanter en geeft de gemeenten en CPO’s meer inzicht in de huidige en toekomstige laadbehoefte. De voordelen van een centrale aanpak zijn duidelijk: een snellere elektrificatie van wagenparken, minder administratieve rompslomp en een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Goede verwerkersovereenkomsten

De pilot bracht ook enkele uitdagingen aan het licht. Zo bleek het delen van adresgegevens noodzakelijk om het proces in alle NAL-regio’s te laten werken. Dit vraagt om heldere verwerkersovereenkomsten. Andere uitdagingen zijn het controleren of medewerkers wel of geen eigen oprit hebben, het ontwikkelen van een standaard data-format en het aanpassen van communicatieprocessen bij CPO’s.

Daarnaast moeten aanvragen eerlijk worden verdeeld tussen verschillende CPO’s in gemeenten met het Open Markt Model. Op dit moment kunnen CPO’s alleen een verwachte realisatietermijn communiceren, maar geen exacte realisatiedatum. Dit creëert onzekerheid bij wagenparkbeheerders, omdat zij geen duidelijkheid hebben over de precieze planning.

Toekomstige oplossing voor een centrale aanpak

In 2025 gaan NKL Nederland en de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) verder om een centrale aanpak voor bulkaanvragen verder vorm te geven. Hiermee kunnen wagenparkbeheerders, laadpaalexploitanten en gemeenten bulkaanvragen optimaliseren. Er is al veel interesse bij wagenparkbeheerders, waaronder drie grote netbeheerders en diverse partijen binnen Techniek Nederland. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 50.000 voertuigen.

Transparantie en inzicht

Met een centrale aanpak voor bulkaanvragen kunnen gemeenten beter plannen en CPO’s zien kansen voor de business case van laadpalen. Een centrale aanpak is geen garantie voor wagenparkbeheerders dat op basis van de aanvragen ook daadwerkelijk publieke palen worden geplaatst. Dit proces is afhankelijk van afspraken die binnen een concessie tussen gemeente en CPO zijn gemaakt. Maar meer transparantie en inzicht in de beschikbaarheid van al geplaatste publieke palen is voor wagenparkbeheerders ook al voldoende waardevol om toch de overstap naar elektrisch te kunnen maken.

Doe je mee?

Voor een effectieve oplossing is voldoende schaal nodig, zodat er garanties zijn op voldoende gebruik en rendement. Wil je meewerken aan de verdere ontwikkeling van een centrale aanpak voor bulkaanvragen? Laat het ons weten! Neem contact op met projectleider Stef Pierik: spierik@nklnederland.nl.

Het rapport Bulkaanvragen openbare laadinfrastructuur is gebaseerd op een pilot uitgevoerd in opdracht van de NAL Werkgroep Logistiek. Grote wagenparkbeheerders zoals Liander en Unica hebben deelgenomen aan de pilot.