Een ongegarandeerde aansluiting is een product dat wordt ontwikkeld door de netbeheerders. Hierbij is de variant van Tijdsblok-gebonden contracten interessant voor laadinfrastructuur. Bij tijdsblok-gebonden contracten worden afspraken gemaakt tussen netbeheerder en afnemer om gedurende tijdsblokken (bijvoorbeeld in dalmomenten in de nacht) meer vermogen mag worden gebruikt dan overdag. Tijdsblok-gebonden contracten zijn vooralsnog alleen in pilots beschikbaar.
Eigenschappen ongegarandeerde aansluiting
Type | Nettarief product |
Kosten | Netkosten zijn mogelijk lager dan voor een normale aansluiting. Kosten voor sturing op aansluitwaarde, maar vaak al geïmplementeerd i.v.m. slim laden. |
Baten | Grotere aansluiting bij beperkte netcapaciteit |
Doorlooptijd | Enkele maanden |
Ruimtegebruik | Geen |
Status | Pilot-fase |
Potentieel extra laden | 1,5 tot 3x zoveel |
Sectoren | Alle |
Individueel/collectief | Beide |
Een normale aansluiting op het elektriciteitsnetwerk is gegarandeerd: het volledige vermogen is elk uur van het jaar beschikbaar. Een ongegarandeerde netaansluiting is een alternatief waarbij garanties vervallen of beperkter zijn, tegen een tegenprestatie vanuit de netbeheerder (zoals een lager tarief). Netbeheerders ontwikkelen meerdere vormen van deze zogenaamde alternatieve transportrechten. Bij één daarvan, het tijdsblokgebonden contract, verschillen de garanties per tijdsblok (bijvoorbeeld lagere garanties overdag versus ’s nachts). Dit is interessant voor logistieke bedrijven die veelal ’s nachts laden.
Voorbeeld van ongegarandeerde aansluiting
Voor jouw bedrijf is nog maar 0,5 MW netcapaciteit beschikbaar, maar de laadpalen hebben een vermogen van 1,5 MW. Je vraagt een netaansluiting aan van 1,5MW waarvan 0,5 MW is gegarandeerd (donkeroranje). In het contract met de netbeheerder is opgenomen dat het bedrijf bij beperkte netbelasting behalve de gegarandeerde 0,5MW ook de extra 1MW kan gebruiken. Vaak is dit in de nacht. Binnen het contract worden afspraken gemaakt op welk moment duidelijkheid is over de beschikbare capaciteit (bijvoorbeeld een dag van te voren). ’s Nachts kun je hierdoor op maximaal niveau laden, maar tussen 17:00 en 21:00 uur niet. De netbeheerder zorgt dat het netwerk niet overbelast raakt en jij kunt jouw voertuigen laden, ondanks de beperkte netcapaciteit. Een voorbeeld van zo’n pilot met personenauto’s is Flexpower.
Wanneer is deze maatregel geschikt?
Een ongegarandeerde aansluiting is in potentie geschikt voor alle type bedrijven qua grootte en sector. De maatregel is vooral van toepassing voor bedrijven die:
- door netcongestie een te kleine aansluiting kunnen krijgen, met dus niet het totale gewenste vermogen;
- de elektrische voertuigen en het laadsysteem flexibel en slim kunnen inzetten, zowel technisch als organisatorisch.
Hoeveel extra laadvermogen mogelijk is met een ongegarandeerde aansluiting, hangt sterk af van de situatie in het elektriciteitsnetwerk en het laadprofiel. De inschatting is dat ongeveer een derde van de netcapaciteit gegarandeerd moet zijn. De ongegarandeerde aansluiting is dan twee derde van de totale aansluiting.
Wat zijn de effecten?
Het belangrijkste effect is dat de huidige netcapaciteit met een ongegarandeerde aansluiting beter kan worden benut dan met alleen een gegarandeerde aansluiting. Daardoor kun je meer laden en sneller een groter deel van jouw voertuigen verduurzamen. Ook zijn de (maatschappelijke) kosten lager.
De kosten voor de ongegarandeerde netwerkaansluiting zijn naar verwachting lager voor gebruikers. Wel moet je jouw voertuigen flexibel laden, gebaseerd op het variabele vermogen. Het kan dus zijn dat op een gewenst moment niet het volledige vermogen beschikbaar is en de laadtijd langer is. Voor het vermogen dat je altijd beschikbaar wilt hebben (bijvoorbeeld voor snel bijladen tijdens piekmomenten op het net), is een gegarandeerde aansluiting vereist.
Wie kan dit leveren?
Een ongegarandeerde aansluiting is nog niet mogelijk. Mogelijk kun je met een pilot deelnemen bij een van de regionale netbeheerders. Stedin, Alliander of Enexis zijn de drie grootste. Via eancodeboek.nl opzoeken wie jouw netbeheerder is. Om gebruik te maken van een ongegarandeerde aansluiting is slimme aansturing van de laadpalen vereist. Laadpaalleveranciers of softwarebedrijven kunnen deze service leveren.
Uitdagingen en kansen
Voor een ongegarandeerde aansluiting moet je de mogelijkheden in kaart brengen. Hierbij moet worden bepaald hoeveel flexibiliteit er beschikbaar is, en zekerheid worden gecreëerd voor voldoende energie. Een ongegarandeerde aansluiting biedt kansen als er netcongestie is en als je flexibel energie kunt gebruiken. Dan is het een ideale manier om meer energie te gebruiken en lagere nettarieven te betalen.
Combinatie met andere maatregelen
- Een ongegarandeerde aansluiting vereist slim laden.
- Je kunt een ongegarandeerde aansluiting aanvragen met andere partijen, bijvoorbeeld in een energiehub. Door de flexibiliteit van de partijen in de energiehub is een lagere netaansluiting mogelijk.
- Een ongegarandeerde aansluiting kan goed werken met een batterij, die je kunt opladen als je extra netcapaciteit ontvangt.
Toekomstperspectief
Een ongegarandeerde aansluiting is nu nog niet standaard mogelijk. Momenteel werken de netbeheerders hard om deze uit te werken. Eenmaal beschikbaar kan een ondernemertijdsblok-gebonden contracten gebruiken als tijdelijke maatregel tot de netbeheerder het netwerk heeft verzwaard, dan wel om permanent te blijven gebruiken omdat je met een ongegarandeerde aansluiting lagere kosten hebt.