NKL Kennisshow – Slim laden: hoe doe je dit zo duurzaam mogelijk?

Nederland telt bijna 150.000 (semi)publieke laadpunten en er rijden meer dan 400.000 elektrische auto’s rond. De overstap naar elektrisch rijden is in volle gang. Om de volgende stap naar duurzaam vervoer te bereiken is het van belang optimaal gebruik te maken van schone energie. Hoe stel je dit precies in?

Slim laden
Het project Re-ESCAPE* heeft onderzoek gedaan naar een directe koppeling van slim laden met het aanbod op de energiemarkt en de protocollen die hiervoor nodig zijn.
Er is gekeken hoe de laadprofielen zodanig kunnen worden geoptimaliseerd, dat er zo veel mogelijk met duurzame stroom wordt geladen. Door deze laadprofielen slim in te stellen, laadt de EV-rijder juist op het moment dat er een groot aanbod is van groene stroom. Dit is ook financieel interessant.

Hoe werkt deze manier van optimale groene stroom gebruik? Welke CO2-winst behalen we hiermee? Welke financiële waarde is er? Hoe verhoudt zich dit met slim laden ten behoeve van netcongestie, en andere (tegenstrijdige) belangen? En welke afstemmingen is nodig met bijvoorbeeld CPO’s, autofabrikanten en de rijders zelf? Hier gaan we op in tijdens de eerste Kennisshow van 2024.

Dit kun je verwachten:

  • Nanet Rutten (MRA-Elektrisch) vertelt meer over de voordelen van slim laden. Waarom moeten we hier in de toekomst meer op in zetten?
  • Bram van Eijsden (TotalEnergies) & Bob Elders (GreenFlux) laten zien hoe je met algemene algoritmes laadprofielen kunt maken. Hoe zet je deze slim in en welk effect heeft het?
  • Hoe kan slim en duurzaam laden helpen in het voorkomen van netcongestie? Marisca Zweistra (ElaadNL) geeft een presentatie over het project SmoothEMS met Gridshield.

Vragen
Tijdens de kennisshow kun je al jouw vragen over slim laden stellen. Die vragen kun je ook vooraf naar ons sturen, via event@nklnederland.nl zodat je zeker weet dat ze aan bod komen.

*Het project Re-ESCAPE (Resubmission Experiment Smart Charging Algorithms and Protocols for EVs) is een samenwerking tussen GreenFlux, TotalEnergies, Dexter, EVRoaming Foundation en NKL. Het rapport is hier te downloaden.

Ja, ik meld mij aan voor de NKL Kennisshow over slim laden op dinsdag 23 januari 2024 van 13:00 – 14:00 uur: