‘Onderzoek realisatieportalen laadinfrastructuur’ inventariseert verbeterpunten

Wat zijn verbeterpunten van de huidige realisatieportalen? En wat zijn mogelijke lessen voor een landelijk startpunt? Dat staat in het ‘Onderzoek realisatieportalen laadinfrastructuur’ van HetEnergieBureau, in opdracht van NKL.

Waarom onderzoek naar realisatieportalen?
Met de toename van elektrisch vervoer en het aantal aanvragen voor publieke laadpalen, wordt het de komende jaren steeds belangrijker om het aanvraagproces en de realisatie van laadpalen zo goed mogelijk te begeleiden. Hiervoor zijn realisatieportalen ontwikkeld. De vraag is hoe deze portalen functioneren en wat de mogelijkheden zijn om een objectieve digitale tool te ontwikkelen voor een landelijk startpunt.

Voor wie is dit onderzoek interessant?
Gemeenten, leveranciers realisatieportalen, Charge Point Operators (CPO’s), aannemers en netbeheerders.

Wat staat erin?
Het onderzoek beschrijft ervaringen met en verbeterpunten van de bestaande realisatieportalen voor publieke laadpalen in de verschillende NAL-regio’s. Daarnaast doet het onderzoek ook aanbevelingen voor de ontwikkeling van een landelijk startpunt.

Wie zijn betrokken?
Het onderzoek is uitgevoerd door HetEnergieBureau, met medewerking van EVtools, Vattenfall, NAL-regio Zuidwest, NAL-regio Zuid, NAL-regio Oost, Provincie Fryslân Gemeente Rotterdam, MRA-e, ElaadNL, SAL-systeem, Enexis, Mijnaansluiting en RVO

Wanneer verschenen?
September 2022

Download het Onderzoek realisatieportalen laadinfrastructuur