Servicebenchmark 2023: laden eenvoudiger, maar datakwaliteit onder druk

De EV-rijder wordt ontzorgd. Tegelijkertijd staat de kwaliteit van de data bij laadpalen onderdruk. Dat zijn de twee belangrijkste conclusies uit de beknopte Servicebenchmark laden van elektrisch vervoer 2023, die is gehouden als onderdeel van de Benchmark Prijstransparantie.

103 laadpunten zijn beoordeeld naar twaalf indicatoren voor gebruiksvriendelijkheid, uiteenlopend van de beschikbaarheid van de laadpaal tot de deskundigheid van de helpdesk. De scope van deze benchmark is breder dan in 2022: er zijn niet alleen publieke, reguliere laadpalen getest, maar ook semipublieke laadpalen en snelladers.

Uit de resultaten blijkt dat de datakwaliteit van MSP’s en CPO’s onder druk staat. Laadpalen zijn daardoor minder makkelijk vindbaar en de beschikbaarheid van gegevens over bijvoorbeeld het tarief en het vermogen is ook gedaald. Mogelijk neemt dit probleem vanzelf af als de informatiebehoefte krimpt doordat er in elke straat om de 30 meter een laadpaal staat, of de autobatterijen zo groot worden dat publiek laden steeds minder relevant wordt. Vooralsnog hebben EV-rijders de data hard nodig en daarom is het borgen van de kwaliteit hiervan essentieel.

Daartegenover staat dat het serviceniveau is gestegen: aanbieders zorgen in hun klantcontact voor heldere instructies, waardoor ook beginnende EV-rijders probleemloos een (snel)laadpaal kunnen bedienen. Helpdesks scoren bovendien een ruimte voldoende op kwaliteit en deskundigheid.