‘Snel aan de slag met basisnetwerk voor logistiek laden’

Elektrisch personenvervoer wordt steeds vertrouwder in het straatbeeld. Dat geldt nog niet voor elektrische vrachtwagens. Toch is de verwachting dat de logistieke sector snel aansluiting vindt bij de transitie naar elektrisch vervoer. Denk alleen al aan de maatregelen voor emissievrije zones in (binnen)steden die aanstaande zijn. Daarnaast geldt ook: rijden met batterij-elektrisch brengt lagere kosten en minder onderhoud met zich mee. Ook dát is een prikkel voor logistieke bedrijven om over te stappen op elektrisch vervoer.

In de podcast ‘Trucks aan de laadpaal’ van netbeheerder Enpuls wordt dit onderwerp besproken door Willem Alting Siberg, manager transitie mobiliteit bij Enpuls, en NKL’s Robert van den Hoed, tevens voorzitter van de NAL-werkgroep Logistiek. Hun conclusie: we moeten in Nederland snel aan de slag met een basisnetwerk voor logistiek laden. Naast private en semi-publieke laadplekken bij bedrijven zelf, is ook behoefte aan infrastructuur voor publiek laden voor elektrische vrachtwagens.

Hoe staat het met de transitie van dieselvrachtwagens naar E-Trucks? Waarom is er behoefte aan publiek laden voor de logistieke sector en hoe groot is die behoefte? Wat zijn de kosten? Wat betekent de aanleg van logistieke laadplekken voor netbeheerders? Welke uitdagingen zien we nog meer om tot een basisnetwerk te komen? Welke lessen kunnen we trekken uit de transitie naar elektrisch personenvervoer? Deze vragen komen allemaal aan bod in deze podcast.

Meer informatie over Logistiek Laden vind je op hier. Om het pad te effenen voor elektrificatie van vrachtwagens, binnenvaartschepen en andere zware voertuigen, heeft de NAL-werkgroep Logistiek een Roadmap logistieke laadinfrastructuur opgesteld. De Roadmap brengt prognoses samen en de laadbehoefte die daarbij hoort. Ook maakt de Roadmap inzichtelijk welke stappen per segment nodig zijn om voldoende laadinfrastructuur te realiseren.