Staatssecretaris Van Veldhoven: ‘slim laden is de sleutel naar een schone toekomst’

Met een symbolische digitale druk op de knop heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) twee nieuwe laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist officieel van stroom voorzien. Met deze plechtigheid werd stilgestaan bij de vorderingen die worden gemaakt binnen de Proeftuin Slimme Laadpleinen van NKL.

Met de Proeftuin Slimme Laadpleinen realiseren we 46 laadpleinen in 19 gemeenten. Kennisdeling is een belangrijke pijler van de proeftuin. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil met het subsidiëren van deze proeftuin bereiken dat de techniek steeds verder wordt ontwikkeld en aantrekkelijk wordt gemaakt voor gebruikers en marktpartijen. Ook de nieuwe laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist dragen bij aan de transitie naar elektrisch vervoer.

Heldere doelstelling
Staatssecretaris_Van_Veldhoven_opent“Hiermee zetten we een stap in ons tegelijkertijd ambitieuze maar ook realistische plan om elektrisch rijden betaalbaar en bereikbaar te maken voor iedereen”, zei staatsecretaris Van Veldhoven tijdens de openingshandeling. “Het klimaatakkoord geeft ons een heldere doelstelling. Vanaf 2030 willen we ervoor zorgen dat er in Nederland alleen nog maar auto’s zonder emissie bijkomen in ons wagenpark. Dat betekent dat er dan ook voldoende laadplaatsen moeten zijn, die bovendien groene stroom leveren. Dan rijd je dus dubbel schoon.”

“De ontwikkeling van technologie en het gebruik van een batterij leveren een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke energietransitie: het ontlasten van het stroomnet en het benutten van groene stroom op het moment dat deze geproduceerd wordt. Slim laden is de sleutel naar een schone toekomst. Het is mooi dat de gemeenten Haarlemmermeer en Zeist aan de slag zijn gegaan met unieke en innovatieve projecten, waarbij enorm goed is nagedacht over het omspringen met publieke ruimte. Dat helpt mee voor het vergroten van het draagvlak in de samenleving.”

Laadplein to Grid
De gemene deler tussen de laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist is dat de laadplekken niet exclusief worden gereserveerd voor EV-rijders. Het zogenoemde combinatie parkeren wordt goed gemonitord. In Haarlemmermeer wordt ingezet op een dynamisch parkeersysteem waar met blauwe of groene lampen op de laadpaal duidelijk is of de plek beschikbaar is om te laden of alleen parkeren. In Zeist wordt het aan de parkeerder zelf overgelaten om op het juiste moment op de juiste plek te gaan staan.

Op beide pleinen wordt ook de samenhang tussen de laadbehoefte van elektrische rijders en de piekbelasting van het elektriciteitsnet nader onderzocht. In Haarlemmermeer is bovendien een batterij aangebracht die groene stroom opslaat en deze waar mogelijk teruglevert aan het net; Laadplein to Grid in plaats van Vehicle to Grid. Deze batterij is bovendien fraai geïntegreerd in het straatmeubilair.

Wethouder_Haarlemmermeer_bewerkt
Wethouder Marja Ruigrok zittend op de batterij die is geïntegreerd in het straatmeubilair 

Nog veel te leren
“De kennis die we in de proeftuin opdoen willen we delen met de rest van Nederland”, aldus Roland Ferwerda, directeur van NKL. “We willen gemeenten helpen die worstelen met het transitievraagstuk naar elektrisch vervoer. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om juridische, organisatorische en financiële elementen. We hebben nog veel te leren en proberen zoveel mogelijk informatie te verzamelen. We leveren nu slimme laadpleinen op, maar daarna begint eigenlijk pas het echte werk: aan de hand van data gaan we leren welk laadplein het beste past in een specifieke situatie. De belofte is om die kennis en inzichten te ontsluiten naar iedereen die bezig is met de ontwikkeling van laadpleinen.”

Voor meer informatie verwijzen we je graag door naar onze veelgestelde vragen over de Proeftuin Slimme Laadpleinen én de eerste geleerde lessen en ervaringen, die zijn terug te vinden op ons Kennisloket voor gemeenten.

Terugkijken
Het digitale programma rondom de opening van de laadpleinen in Haarlemmermeer en Zeist is terug te zien via de onderstaande opname. Hierin zijn onder meer video’s opgenomen van de desbetreffende laadpleinen en komen betrokkenen aan het woord over de innovaties en de gemaakte keuzes.