“Nederland loopt met laadinfra 7 jaar voor op Duitsland”

Duitse tv-kijkers konden gisteren kennismaken met de manier waarop wij onze laadinfrastructuur hebben georganiseerd. In het programma Nano kwamen EV-rijders en deskundigen aan het woord, onder wie NKL-directeur Roland Ferwerda. De conclusie die het programma trekt: “Nederland loopt met laadinfra zeven jaar voor op Duitsland.”

Het programma was onder meer zeer lovend over het feit dat je in Nederland met één laadpas bij laadpalen van alle verschillende aanbieders terecht kunt. In Duitsland is deze interoperabiliteit, tot frustratie van EV-rijders, nog niet mogelijk. Ook de dichtheid van ons laadnetwerk oogstte bewondering. Treffend was de vergelijking tussen het aantal laadpalen in Rotterdam en in Düsseldorf. In één oogopslag is te zien hoe ver Nederland vooroploopt in de laadpaaldichtheid van grote steden. Bij het Rotterdamse voorbeeld kwam ook de pro-actieve uitrol aan bod, waarbij EV-rijders rechtstreeks bij de gemeente een laadpaal kunnen aanvragen.

Het programma is een aanrader voor Nederlandse stakeholders in de laadpaalsector. We zijn gewend om ons bezig te houden met de toekomst; de grote uitdaging die nog voor ons ligt om ons publieke en private laadnetwerk verder te verdichten. Dan is het verfrissend om ook eens vanuit Duits perspectief stil te staan bij wat we allemaal al hebben bereikt. Nederland is een voorbeeldland voor heel Europa.

Bekijk het programma hier terug