De meeste logistieke bedrijven in Nederland beschikken over voldoende netcapaciteit om hun wagenpark te elektrificeren. Vooral kleine wagenparken kunnen vaak nog laden binnen de bestaande aansluiting, terwijl middelgrote en grote wagenparken – een relatief kleine groep – waarschijnlijk uitdagingen gaan ondervinden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek waarin voor het eerst data van het CAR (Centraal Aansluitingen Register) en VESDI (Vehicle Emission Shipment Data Interface) zijn gekoppeld.
De unieke koppeling tussen CAR en VESDI biedt voor het eerst zicht op de relatie tussen logistieke wagenparken en de netaansluitingen op hun locaties. Het onderzoek is uitgevoerd door het CBS, met ondersteuning van de Topsector Logistiek, de NAL-werkgroep Logistiek en Districon. Zij analyseerden bijna 35.000 locaties waar minimaal 5 bestelauto’s of 1 of meer bakwagens en trekkers geregistreerd staan. Deze locaties vertegenwoordigen 81% van alle vrachtwagens en 32% van alle bestelwagens in Nederland.
Regulier en slim laden
Uit het onderzoek blijkt dat 32% van de aansluitingen van deze locaties bij ‘regulier laden’ onvoldoende capaciteit heeft. Hierbij is uitgegaan van een ingroeiscenario van 25% elektrische bestelwagens en 10% elektrische vrachtwagens in 2030. Met ‘slim laden’ daalt dit percentage echter naar 19%.
Verschillen tussen wagenparken
De resultaten tonen duidelijke verschillen tussen de types wagenparken:
- Kleine wagenparken (maximaal 25 bestelauto’s of 5 bakwagens/trekkers): 90% van deze locaties heeft voldoende capaciteit om deels te elektrificeren, en 41% kan zelfs volledig elektrificeren.
- (Middel)grote wagenparken (meer dan 25 bestelauto’s of meer dan 5 bakwagens/trekkers): Deze groep vormt 10 tot 15% van de totale populatie en ondervindt naar verwachting de grootste uitdagingen, waarbij ongeveer 5.000 aansluitingen problemen kunnen gaan ervaren.
Kleinverbruikersaansluitingen
Opvallend is dat 75% van de bedrijven met een wagenpark een kleinverbruikersaansluiting heeft. Deze aansluitingen hoeven niet per se een beperkende factor te vormen voor elektrificatie. Veel kleinere wagenparken blijken binnen de bestaande aansluiting voldoende capaciteit te hebben om over te stappen op elektrische voertuigen.
Tijdsblokgebonden contracten
(Middel)grote wagenparken gaan in de regel meer capaciteit nodig hebben naar 2030 toe en zullen moeten verzwaren. Op termijn bieden de tijdsblokgebonden contracten wellicht een uitkomst voor deze bedrijven om tijdens vastgestelde tijdsblokken (bijvoorbeeld ’s nachts) meer capaciteit te contracteren. De gezamenlijke netbeheerders zijn deze contracten op dit moment aan het ontwikkelen.
Waardevolle inzichten
Het rapport CAR VESDI biedt waardevolle inzichten in de mogelijkheden en uitdagingen van elektrificatie binnen de logistieke sector. Zo biedt het aanknopingspunten voor het meer kwantitatief verkennen van de kansen en beperkingen van mitigerende maatregelen als batterijbuffers en tijdsblokgebonden contracten voor de logistieke sector. Deze eerste fase van het onderzoek is een belangrijke stap in het beter begrijpen van de problematiek rondom netcongestie.
Vervolgonderzoek
Met vervolgonderzoek kunnen we meer duurzame oplossingen vinden die bijdragen aan de elektrificatie van de logistieke sector. In verder onderzoek willen we de vrije ruimte op netaansluitingen nauwkeuriger bepalen, het laadvermogen beter specificeren en de relatie met andere verduurzamingsopgaven verder onderzoeken.
Wil je als ondernemer zelf concreet in kaart brengen wat je beschikbare laadcapaciteit is en bepalen of je nog voertuigen kunt opladen? Binnenkort komt de Laadscan Logistiek beschikbaar. Daarbij kun je ook gebruikmaken van een gratis adviesgesprek.
Stuur je vragen in
Komende maand wil NKL Nederland namens de NAL-werkgroep Logistiek vragen inventariseren om de scope van het vervolgonderzoek te bepalen. Ondernemers en andere belanghebbenden kunnen hun vragen sturen naar logistiek@nklnederland.nl.