Slimme laadpleinen koppelen aan zonne-energie

Laadpleinen zijn van grote waarde in te zetten naast losse (publieke) laadpunten als onderdeel van de laadinframix. Naast organisatorische voordelen als de vindbaarheid en laadzekerheid, bieden laadpleinen mogelijkheden voor efficiënter gebruik van energie, bijvoorbeeld door koppeling met andere energiesystemen. Zo kan er bij een laadplein een combinatie gezocht worden met opwek van energie uit zonnepanelen, opslag in accu’s, of het maken van koppelingen met het energiesysteem van bijvoorbeeld een gebouw. We leggen dit uit aan de hand van vier artikelen. In dit artikel gaan we in op de koppeling met zonne-energie.

Zonne-energie opwekken met zonnepanelen, en deze energie direct gebruiken om elektrische auto’s op te laden komt steeds vaker voor. Door de zonnepanelen op een overkapping te plaatsen wordt gelijk gezorgd dat de auto’s die onder zo’n zonne-carport staan beschut zijn voor de zon en neerslag.

Laadplein Culemborg: Zonne-carport Culemborg

In Culemborg is in de wijk Lanxmeer een zonne-overkapping gerealiseerd boven de parkeerplaats waar alle voertuigen uit de wijk worden geparkeerd. Dit grote zonnedak levert energie aan het elektriciteitsnet, maar voedt ook de zeven laadpunten die zich onder de overkapping bevinden.

Dit slimme laadplein is door energiecoöperatie Vrijstad Energie gerealiseerd en wordt steeds verder uitgebreid met nieuwe innovaties. Zo is er bijvoorbeeld een elektrische deelauto aanwezig. Deze deelauto wordt door middel van een zelf-ontwikkelde app slim opgeladen op de beschikbare zonne-energie op basis van de agenda met geplande ritten. Bij gebruik van deelauto’s is het mogelijk om de auto zo veel mogelijk op de zon te laden door te kijken naar de geplande ritten van het voertuig.

Deze integratie van de laadinfrastructuur met dit energiesysteem zorgt voor een beter gebruik van zelf opgewekte stroom en minder druk op het elektriciteitsnet

Businesscase

Afhankelijk van de situatie is de business case voor laadpalen gunstig, en datzelfde geldt voor zonnepanelen. Hoewel de business case voor beide onderdelen dus positief is, is het realiseren van een zonne-carport nog niet altijd financieel haalbaar. Dat komt doordat de overkapping waar de zonnepanelen op rusten om een flinke investering vraagt. Toch zijn er in Nederland al op meerdere plekken van deze zonne-carports gerealiseerd. Door dit vaker te doen kan de kostprijs dalen en neemt de financiële haalbaarheid toe. Een cruciale factor hierbij is gelijktijdigheid: De auto’s moeten op hetzelfde moment geladen worden als dat de zonne-energie wordt opgewekt.