Bedrijven
Steeds meer bedrijven kiezen voor elektrische voertuigen. Ook deze voertuigen moeten efficiënt kunnen laden. Als je op eigen terrein laadpalen voor elektrische voertuigen wilt plaatsen, zijn er tal van technische en organisatorische keuzes te maken. Wij maken je wegwijs in dit veelomvattende onderwerp, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn én hoe je tot de beste oplossing komt voor jouw situatie. Je vindt hier informatie over de realisatie van reguliere laadpalen, laadpleinen, snelladers en alternatieve oplossingen om te laden.
Overstappen op elektrisch rijden
Waar moet je allemaal aan denken als je de overstap naar elektrisch rijden wilt maken?
Er zijn veel tools en handreikingen die ondernemers kunnen helpen bij de overgang naar elektrisch rijden. Ook tools waar aanbevelingen op basis van de eigen logistieke operatie (jaarkilometrage, vlootomvang, beladingsgraad) worden gedaan. De te nemen stappen zijn voor je op een rij gezet in ‘Het stappenplan elektrisch rijden‘.
Ben je je aan het oriënteren op de elektrificatie van je wagenpark? Het kennisdocument Elektrificatie wagenpark Slim Laden geeft inzicht in de reductie van CO2 en kosten voor bedrijven.
Vrijblijvende afspraak met een logistiek makelaar uit je regio
Om advies in te winnen over hoeveel elektrische trucks je in de toekomst nodig hebt, welke laadvoorziening noodzakelijk is en hoeveel vermogen je nodig hebt om je wagenpark te laden, kun je in gesprek gaan met een logistiek makelaar. Dat is een expert in elektrische mobiliteit die wordt ingehuurd door de provincie.
Neem contact op met de logistiek makelaar uit jouw regio ➽ opwegnaarzes.
Laadinfrastructuur op eigen terrein
- De Startgids voor bedrijven zet de verschillende laadopties voor bedrijven uiteen en geeft aan wat de slimme keuzes hierin zijn.
- De handreiking Depotladen biedt praktische handvatten om laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens en andere zware voertuigen te realiseren.
- Wil je weten wat de komende tien jaar de kosten zijn om een laadplein voor je elektrische voertuigen te realiseren én te onderhouden? Vul dan onze vernieuwde TCO (Total Cost of Ownership) – tool in.
- De factsheet ‘FAQ netaansluiting logistiek’ helpt je op weg en heeft de veelgestelde vragen en antwoorden gebundeld.
Contracten afsluiten met de CPO
- Basisset AC-laadinfrastructuur
Om contractuele afspraken te maken met marktpartijen voor plaatsing, beheer en/of exploitatie van laadinfrastructuur in de publieke, semipublieke of private ruimte. De basisset bestaat uit een handleiding contracteren, een programma van eisen en een voorbeeldovereenkomst. - Basisset DC-laadinfrastructuur
Laden op hoog vermogen (DC-laden) is een onmisbare schakel naar zero-emissievervoer. De ‘Basisset DC-laadinfrastructuur’ beschrijft aan welke eisen deze laadinfra moet voldoen.
Gedeeld laden
Wil je bij het afleveren van goederen ook je voertuig opladen? Of te wel, wil je bij een collega laden? Maak dan gebruik van de Modelovereenkomst Laadinfrastructuur. Deze overeenkomst biedt duidelijke afspraken over het gebruik van de laadfaciliteiten van (collega-)vervoerders en/of verladers. De overeenkomst is tot stand gekomen in samenwerking met Transport en Logistiek Nederland (TLN), evofenedex en TVM Verzekeringen.
Bekijk ook Privaat logistiek laden bij elkaar op privaat terrein.
Omgaan met netcapaciteit: deze maatregelen kun je nemen
- Wat is de verwachte laadbehoefte op jouw bedrijventerrein? Bekijk de storymap laadprognoses op bedrijventerreinen.
- Hoe moeten elektrische bestelauto’s en vrachtwagens in gebieden met netcongestie opladen? Wat voor alternatieve mogelijkheden heb je als ondernemer? Bekijk de online handreiking Laden voor logistiek bij beperkte netcapaciteit. Daarin tref je welke maatregelen in welke situaties van toepassing kunnen zijn.
Openbaar laden zwaar vervoer
Om te weten waar op geschikte publieke laadpunten zijn, heeft de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) een interactieve laadkaart voor zwaar vervoer ontwikkeld. Per locatie wordt aangegeven welk type voertuig daar kan laden, hoeveel laadpunten er zijn en hoeveel vermogen deze hebben.
Elektrisch vervoer in cijfers
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt maandelijks een overzicht samen van de ontwikkeling van elektrisch vervoer in Nederland in cijfers, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. De afgelopen jaren is het aantal geregistreerde elektrische voertuigen in Nederland flink toegenomen.
Inmiddels rijden er op dit moment (mei 2021) volledig elektrische auto’s in Nederland. De cijfers van RVO laten zien dat er bijna 72.000 publieke en semi-publieke laadpunten zijn en ruim 2.300 snellaadpunten. Meer informatie en de actuele cijfers van RVO.
Op de website van de Nationale Agenda Laadinstrastructuur (NAL) is de dekking van laadinfrastructuur per provincie te zien. Ook zijn hier prognoses voor het aantal laadpunten op buurtniveau in 2025 en 2030 te vinden.
Begrippenlijst
- Definitielijst ‘Laden van elektrische voertuigen’
Overzicht van begrippen om spraakverwarring te voorkomen. Meest recente versie: jan. 2021
Veelgestelde vragen
Op Nederland elektrisch staat een overzicht van de meest gestelde vragen rondom elektrisch vervoer samengesteld. Het overzicht biedt antwoorden op vragen in de categorieën kosten van elektrisch rijden, opladen, veiligheid, milieu, actieradius, autodelen en productie van batterijen.
Staat jouw vraag er niet bij? Mail info@nklnederland.nl
Nieuws
Het toegankelijk maken van kennis is essentieel voor de toekomst
Dat zegt bestuursvoorzitter Nancy Kabalt. ‘De tijd van nadenken is voorbij. Het is nu tijd voor actie. We moeten een brug gaan slaan tussen beleid
Mitigerende maatregelen – Van Boxtel Groep
“We kijken vooral naar wat wél kan” Transportbedrijf Van Boxtel Groep is al langer bezig met verduurzaming en heeft een zwaardere netaansluiting kunnen realiseren. Het
‘Transportondernemers willen dolgraag elektrificeren, als ze de kans krijgen’
Dat zegt Elisabeth Post, bestuursvoorzitter Transport en Logistiek Nederland (TLN). Ze roept op om ondernemers die wel wíllen maar niet kúnnen elektrificeren, te steunen. Dit