Nieuwe handreiking ‘Logistiek Laden voor beleidsmakers’

Hoe zorg je in jouw gemeente voor een slimme en passende laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens en bestelautos?


Steeds meer ondernemers stappen over op elektrische voertuigen. Maar waar en hoe moeten al deze elektrische bestel- en vrachtwagens laden? Met onze nieuwe online handreiking ‘Logistiek Laden voor Beleidsmakers’ helpen we je bij het maken van slimme keuzes voor een toekomstbestendige laadinfrastructuur.

Als gemeente speel je een belangrijke rol in het realiseren van voldoende laadpunten op de juiste plekken. Ook voor de logistieke sector. Niet alleen belangrijk voor een succesvolle elektrificatie, maar zeker ook voor de aantrekkelijkheid van jouw gemeente als vestigingsplaats voor ondernemers of woonplaats voor werknemers.

Wie nu investeert in kennis en samenwerking, is straks klaar voor de toekomst.

Hoe neem je logistiek laden mee in je laadvisie?

De vraag naar laadpunten voor elektrische bestelbussen en vrachtwagens groeit de komende vijf jaar explosief”, zegt Frans van Herwijnen, projectleider bij NKL Nederland en een van de ontwikkelaars van de handreiking. “Gemeenten spelen een cruciale rol in deze transitie, maar veel gemeenten hebben nog weinig ervaring met logistiek laden. Een deel van deze voertuigen maakt dan wel gebruik van dezelfde laadinfrastructuur als personenvervoer, maar een groot deel heeft eigen laadpunten nodig.”

De nieuwe handreiking laat zien hoe je de laadinfrastructuur voor logistiek mee kunt nemen in de laadvisie van jouw gemeente. Welke keuzes maak je? Hoe ga je om met netcongestie? En wie moet je allemaal betrekken?

Praktisch en actueel

Of het nu gaat om laadpunten in de bebouwde kom, op bedrijventerreinen of onderweg. Deze actuele en praktische online handreiking helpt je op weg. Geschikt voor nieuwkomers én ervaren beleidsmakers, met duidelijke stappenplannen en praktijkvoorbeelden.

De handreiking helpt bij:

  • Inzicht: Wat speelt er in jouw gemeente? Welke ondernemers en voertuigen zijn er, en wat is hun laadbehoefte?
  • Praktische oplossingen: Hoe ga je om met uitdagingen zoals ruimtegebrek, netcongestie of laadbehoefte op bedrijventerreinen?
  • Samenwerking: Waar vind je hulp en welke partijen kun je inschakelen?
Aan de slag

Frans: “Wie nu investeert in kennis en samenwerking, is straks klaar voor de toekomst. Door logistiek laden nu mee te nemen in je laadvisie zorg je ervoor dat je ondernemers kunt ondersteunen en problemen vóór kunt zijn. Goed voor je laadinfrastructuur en voor het vestigingsklimaat voor ondernemers”.

De handreiking Logistiek laden voor beleidsmedewerkers is In opdracht van de NAL Werkgroep Logistiek opgesteld. De NAL Werkgroep Logistiek werkt aan een betrouwbare laadinfrastructuur voor de logistiek sector en ontwikkelt hiervoor praktische kennisproducten.