Laadpaal als aggregaat bij bouw

In Utrecht is een laadpaal op een bouwplaats in gebruik genomen als aggregaat. Er worden rioolwerkzaamheden uitgevoerd en de laadpaal voorziet de bemalingspompen van stroom. Hierdoor is geen aggregaat op diesel meer nodig en heeft de laadpaal er een nieuwe functie bijgekregen.

Matthijs Kok, ontwikkelaar Elektrisch Vervoer en Nieuwe Energie bij gemeente Utrecht, nam in samenwerking met de exploitant Smart Solar Charging het initiatief om een laadpaal op deze bijzondere wijze te gebruiken. Hij krijgt uit verschillende hoeken positieve reacties. Ten eerste van bewoners, die geen geluidsoverlast meer hebben van een ronkende aggregaat. Maar ook de aannemer is na aanvankelijke reserves erg enthousiast. “Het levert een grote besparing op van zo’n 75 euro per dag”, vertelt Matthijs. “En het scheelt tijd op de bouwplaats, omdat de aggregaat niet steeds bijgevuld hoeft te worden met diesel. De laadpaal levert constant stroom, daar hoef je verder niets meer aan te doen.”
Ook de laadpaalexploitant heeft baat bij dit gebruik. De laadpaal staat binnen het bouwterrein en kan dus gedurende de werkzaamheden niet gebruikt worden door auto’s. Nu is er toch een stroomafname van ongeveer 100 kWh per dag.

Doorontwikkelen

Voor het gebruik is wel een verloopkabel nodig, maar daarna is het een kwestie van inpluggen en beginnen. Het enige nadeel is dat de kabel geen vergrendeling heeft en dus losgekoppeld kan worden. “Daarom is deze minder geschikt voor gebruik buiten de bouwplaats, maar dat willen we nog doorontwikkelen”, vertelt Matthijs.
De gemeente heeft het gebruik van een laadpaal in plaats van een aggregaat opgenomen in het bouwbestek van dit project. Volgens Matthijs is dit zeker voor herhaling vatbaar: de gemeente heeft meerdere kabels aangeschaft en wil ook aannemers motiveren om deze te kopen. Hoe dit in het vervolg in aanbestedingen wordt opgenomen, onderzoekt de gemeente nog.